Sveučilište u Splitu

Studentske udruge

F.I.S.E.C. Split
U sklopu rada Podružnice studentskog zbora Kemijsko-tehnološkog fakulteta djeluje udruga F.I.S.E.C., punog imena Food Industry Students European Council, koja okuplja studente prehrambene tehnologije i srodnih podrucja na razini Europe. Ona djeluje kao neprofitabilna, apolitična i neovisna organizacija osnovana na temelju medjusobnog poštovanja svih naroda, te jednakosti medju ljudima bez društvene, vjerske, rasne, nacionalne, spolne ili ine diskriminacije.

Invictus mare je udruga osnovana 6.12.2013. na dan svetog Nikole, zaštitnika pomoraca. Udrugu su utemeljili studenti Pomorskih tehnologija jahta i marina Pomorskog fakulteta, Sveučilišta u Splitu radi promicanja interesa studenata i članova udruge. Udruga djeluje kao neprofitna pravna osoba. Ciljevi Udruge su: unapređenje studija Pomorskih tehnologija jahta i marina na Sveučilištu u Splitu i unapređenje znanstveno-stručne osposobljenosti studenata pomorskih tehnologija. Udrugu čine 10-ak članova osnivača, želja nam je privući što više studenta u aktivnosti i rad Udruge. Sve informacije moguće je dobiti na e-mail:invictusmare@gmail.com.

  AIESEC je najveća studentska organizacija s više od 45000 članova u 107 zemalja svijeta - međunarodna platforma koja mladim ljudima omogućuje istraživanje i razvoj svojih liderskih potencijala. Članovi su zainteresirani za liderstvo, management i pitanja svjetskog značaja. U Hrvatskoj postoji od 1953, a danas je aktivno pet lokalnih odbora: Split, Zagreb, Rijeka, Osijek i Varaždin. Kroz organizaciju na nacionalnoj razini je od osnutka prošlo više tisuća ljudi koji su i nakon ulaska u poslovni svijet uključeni u rad organizacije kao alumni. Lokalni odbor u Splitu je osnovan 1973. godine. Ured se nalazi na Ekonomskom fakultetu koji je i aktivni partner lokalnog odbora od njegova osnutka. Kvalitetu koju AIESEC nudi u Splitu prepoznaju partneri iz poslovnog sektora - neka od najuglednijih poduzeća u Splitu. 

ELSA
Europska udruga studenata prava najveća je svjetska neprofitna i nepolitička udruga studenata prava i mladih pravnika osnovana 1981. u Beču. Svoje podružnice ima u 41 europskoj zemlji te okuplja više od 25000 članova s preko 180 fakulteta. Dio velike ELSA-ine obitelji je i Pravni fakultet u Splituna kojem je lokalna podružnica osnovana još 1989. godine, dok je na pravnom fakultetu u Zagrebu osnovana 1986., a u Rijeci i Osijeku tijekom 1990. i 1991. Netom nakon osamostaljenja Republike Hrvatske početkom 1992. osnovana je i ELSA Hrvatska.

IAESTE
The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience najveća je svjetska organizacija za razmjenu studenata tehničkih i prirodnih znanosti. Utemeljelo ju je deset europskih zemalja 1948. godine. Danas više od 60 zemalja sudjeluje u radu IAESTE-a. U Hrvatskoj IAESTE djeluje već od 1952. godine. IAESTE Croatia, preko svojih lokalnih odbora, djeluje na Sveučilištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osjeku. Lokalni odbor Split djeluje na Građevinskom, Tehnološkom i Fakultetu Elektrotehnike Strojarstva i Brodogradnje

SSU
Socijaldemokratska studentska unija (SSU) je studentska organizacija koja okuplja studente sveučilišta i veleučilišta u Republici Hrvatskoj. Svojim aktivnostima SSU promiče i štiti studentske interese, potiče razvoj znanosti, razvoj moderno ustrojenog, autonomnog Sveučilišta, te daje svoj doprinos demokratskom razvoju Republike Hrvatske. Socijaldemokratska studentska unija zalaže se za kvalitetnije uvjeta studiranja na sveučilištima i veleučilištima u RH.

 
HAZ
Hrvatska akademska zajednica ima za cilj okupljanje sadašnjih i završenih studenata četiriju hrvatskih sveučilišta, zagrebačkog, splitskog, riječkog i osječkog, te veleučilišta, kao i ostalih sveučilišta u Europi i svijetu. Osnovna načela HAZ-a predstavljaju uvažavanje slobode izražavanja političkih, vjerskih i drugih mišljenja, svjetonazora i uvjerenja, zalaganje za znanstvenu autonomiju sveučilišta. Zadatak i cilj HAZ-a je poticanje što sadržajnijeg sudjelovanja njezinih članova u studiranju i znanstvenom i stručnom radu, marljivosti i ustrajnosti na vlastitom općem stručnom i znanstvenom usavršavanju. HAZ se također zalaže za rješavanje problema studentske populacije.

STUDENTI ZA STUDENTE SPLIT
Udruga „Studenti za studente Split“ je osnovana je 19. rujna 2008.Utemeljena je radi promicanja, razvitka i unaprijeđenja života studenata Sveučilišta u Splitu kroz djelovanje njenih članova. Interesi studenata su iz domene obrazovnog, socijalnog, kulturnog, zabavnog i sportskog života studenata. Njihova misija je stvaranje kvalitetnijeg, efikasnijeg i pravednijeg obrazovnog sustava koji za cilj ima dobrobit svih članova društvene zajednice. Vizija im je promicanje sustava vrijednosti temeljenog na kvalitetnijem obrazovanju kao ključu poboljšanja kvalitete života cjelokupnog društva.

OCEANUS
Oceanus je udruga koja okuplja ambiciozne i kreativne studente Centra za studije mora. Osnovni ciljevi Udruge su promicanje biologije i ribarstva kao struke, poticanje i unapređenje kulturnih, zabavnih, sportskih i edukativno-istraživačkih djelatnosti studenata; vrednovanje, očuvanje i zaštita prirode i biološke raznolikosti te doprinos ostvarivanju modernog, slobodnog, demokratskog, pluralnog i tolerantnog, nenasilnog društva.  Udruga broji 30-ak članova, a namjera je da se što veći broj studenata nižih godina uključi u aktivnosti Udruge.

Cro MISC
CroMSIC je punopravna članica Međunarodne udruge studenata medicine, skraćeno IFMSA (International Federation of Medical Student's Associations) od 1992. godine, te aktivno djeluje u mreži 94 članica sa svih kontinenata. Splitska podružnica Udruge CroMSIC osnovana je 27. svibnja 2000., odlukom Skupštine Udruge. U kolovozu iste godine, održan je prvi sastanak članova udruge – studenata medicine Medicinskog fakulteta u Splitu. Međutim, studentske aktivnosti u području nacionalne i međunarodne razmjene studenata postojale su i prije ovog datuma. Splitska podružnica trenutačno broji 41 član, od kojih je 25 brucoša a ostatak su višegodišnji članovi, aktivni članovi.

DEBATNO DRUŠTVO
Debatni klub Pravnog fakulteta u Splitu pokrenut je u travnju 2005. godine inicijativom nekolicine studenata. Od siječnja 2006. godine djeluje kao član Hrvatske Akademske debatne lige – krovne nacionalne debatne organizacije. U travnju 2006. godine osnivaju i sveučilišnu udrugu pod nazivom Debatno društvo Sveučilišta u Splitu. Kroz klub studenti imaju priliku upoznati se s debatom tj. argumentiranim raspravljanjem. Kroz debatu se razvijaju: govorničke sposobnosti, vještina uvjeravanja, vještina pobijanja protivnih argumenata, tolerancija prema suprotnom mišljenju, timski rad, sposobnost slušanja, brzo i jasno organiziranje misli, formiranje stavova…

 

 

 

ispis